Skip to main content
Renske Herder
Nieuwe wereld

Crisis of kans

september 22, 2019

Ik was aan het schrijven geraakt, doordat ik iets wilde insturen voor een artist open call. Onderwerp is de corona-crisis en vragen als “brengt deze crisistijd ook iets goeds?” en “Hoe zie je de toekomst voor ons allemaal?” Ik zou bijna willen zeggen, ‘do not get me started’, haha. En nu dacht ik, ja waarom zou ik mijn verhaal niet gewoon delen, dus hierbij.

Corona in de astrologie is een lichtkrans tijdens een zonsverduistering. En eigenlijk is dat wat er nu precies aan de hand is. Het virus, het duister, dat mensen veel leed heeft bezorgd maakt het licht nu zichtbaar in de wereld. Dit is alleen niet hoe de meeste mensen het zien.

De corona tijd is bij uitstek een tijd gebleken waarin mensen gedwongen werden om naar binnen te keren. Toen veel mensen een leven leidden waarin druk zijn de maatstaf was en tijd met het gezin schaars werd dat in een klap gestopt. En laten we eerlijk zijn, de meesten wisten wel dat onze levensstijl niet in balans was maar we konden niet stoppen!

Nu werden we dus gedwongen na te denken over onszelf en onze levensstijl.

Een tijd van introspectie dus. Ook voor mij heeft het zo gewerkt. En ik had me notabene nooit laten leiden door de heersende mentaliteit. Wij zijn al 5 jaar geleden terugverhuisd naar Friesland, lage woonlasten, veel tijd voor creativiteit en gezelligheid, veel ruimte en frisse lucht, nooit stress (serieus) en we hebben ook geen agenda. Maar nu werd het dus NOG rustiger.

Ik was al de wereld ingedoken van de spiritualiteit om het maar gewoon bij de naam te noemen (een term die vele mensen eng vinden of raar). Om deze keuze te maken hoef je echt niet in een of ander diep dal te zitten, ik denk dat het langzaam gewoon wordt om je er mee bezig te houden. Ik ben langs geweest bij een spirituele meester die me goed op weg heeft geholpen en ik ben gaan experimenteren met mediteren, intenties zetten, positieve gedachten hebben. Maar toch, het was allemaal nog wankel en pril en ook mijn dagelijks werk slokte behoorlijk wat van mijn tijd en energie op.

Maar toen alle afleiding wegviel bleek dit de ideale setting voor een reis naar binnen. En wat bleek ik was niet de enige. Je kunt van instagram vinden wat je wil, maar het is de ideale plek om te verbinden met mensen die je interessant vindt etc. En er blijken zoveel mensen mee bezig te zijn! Door het volgen van allerlei mensen die hun informatie delen op instagram ben ik in korte tijd zoveel verder gekomen. Ik durf te stellen dat ik zonder deze crisis nooit zo diep in de materie was gedoken als nu het geval is. Ik mediteer nu dagelijks minstens 20 minuten en het is geen last, ik kijk er zelfs naar uit.

Het is geen toeval, we worden door deze crisis als het ware opgeroepen om ons weer te verbinden met onze innerlijke bron en de kennis en wijsheid van eeuwen geleden. Toen de mensen nog in harmonie en in het ritme van de natuur leefden waren ze in staat heel goed te ’luisteren’ naar moeder aarde en het universum. De stand van de maan heeft bijvoorbeeld invloed op ons en vooral vrouwen. Een jaar heeft dan ook eigenlijk niet 12 maanden, maar 13, gelijk aan het aantal menstruatiecycli van de vrouw in een jaar.

En waar is de eeuwenoude kennis van planten, kruiden en rituelen gebleven, die met de komst van de farmaceutische industrie ‘alternatief’ werd genoemd? We zijn onbekend geraakt met het feit dat angst en stress je heel ziek kan maken. Wij durven niet meer te vertrouwen op de kracht van onze gedachten, maar we weten wel dat het bestaat, want we kennen allemaal het placebo-effect.

Dus ja hoe zie ik de toekomst dan voor ons allemaal? Dat is heel simpel. Ik zie een toekomst waarin ieder mens zijn/haar unieke talent kan ontwikkelen en zijn unieke plekje mag innemen. Ik zie een toekomst voor me waarin oeroude wijsheden over de natuur en het universum weer op waarde worden geschat. Een wereld waarin kinderen echt worden gezien en waarin ze kunnen leren op een vreugdevolle en natuurlijke manier. Een wereld waarin de economie is gebaseerd op liefdevol geven. Een wereld waarin wij weer in balans zijn met moeder aarde. Dit is het licht wat nu zichtbaar wordt in het donker. 

Written by : Renske Herder

Renske Herder is an artist and designer, born in Leeuwarden in The Netherlands. In 2011 Renske completed a Masters degree in Industrial Design Engineering also called ‘product design’ at the University of Twente.Renske works on various projects in the field of art, textile design and surface design. In 2018 she started her label ‘Color Cookie’ with handmade (textile) products featuring her own designs.